Е-Билтен за потрошувачите
- Среда, 18 Април 2018 10:07
Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата на потрошувачите на Македонија го издаваат електронскиот билтен „Потрошувачите и храната“.
е-Билтен 01
Првиот број на е-билтенот „Потрошувачите и храната“ содржи информации за тоа на што треба да внимаваат потрошувачите кога купуваат храна, а посебен осврт е даден и на темите „Од каде доаѓа мојата храна“, „Нутритивен профил“, „Поврзаност на исхраната со јавното здравје и можности за интервенции“, „Хемиски опасности во храната“ и „МЛЕКО – производ кој не треба да го избегнувате!“.
<превземи>
е-Билтен 02
Во вториот е-билтен „Потрошувачите и храната“ може да прочитате се за означувањето на органската храна, важноста на јодот во исхраната, иднината на традиционалните сирења. Во овој број повеќе и за трендовите на детската дебелина во Република Македонија, за интересот на потрошувачите во Европа и кај нас како може да се хранат “поздраво”, што содржат прехранбените производи, како да се хранат правилно.
<превземи>
е-Билтен 03
Во третиот е-билтен „Потрошувачите и храната“ можете да прочитате повеќе совети за користењето на производи во исхраната: „Совети – да се заштитиме од труење со храна“, „Акриламид во храната“, „Сурутка – Вашиот извор на протеини“, „Колку чини дебелината“, „Трансмасти во храната и во севкупната исхрана“, потоа „Исхрана во пролет“ и на крај „Кои се најчестите нутритивни тврдења и дали ги разбирате?“.
<превземи>
е-Билтен 04
Во четвртиот е-билтен „Потрошувачите и храната“ можете да прочитате повеќе за заложбите на здруженијата на потрошувачи за крај на употребата на цртани ликови за маркетинг на нездрава храна, за акутните здравствени ризици за потрошувачите, справувањето со маркетингот за храната на децата. Во овој број повеќе и за советите за правилна исхрана, за микотоксините и за овошјето и зеленчукот како храна.
<превземи>
е-Билтен 05
Во петтиот број на е-билтенот за потрошувачи можете да прочитате се за исхраната во лето, за биолошката и хранливата вредност на овошјето, што е листериозата и што треба да знаете за неа? Во овој број повеќе и за сладоледот и справувањето со маркетингот на храната за деца во дигиталниот свет - како до решенија?
<превземи>
е-Билтен 06
Шестиот број на е-билтенот за потрошувачи дава одговор на прашањето каде да најдете органски производи во Македонија, што да одберете: путер или маргарин, како да знаеме што и колку јадеме? Во шетиот број повеќе и за пробиотските прехранбени производи и за зеленчукот како ризница за здравје.
<превземи>
е-Билтен 07
Како да се храниме во есен, направете домашен џем со потврдени рецепти, кои се популарните диети и има ли двојни стандарди на производите на европскиот пазар? Ова се дел од темите во седмиот Е билтен Потрошувачите и храната кој го издадоа Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата на потрошувачи на Македонија. Во овој број повеќе и за пестицидите во храната и алергиите и храната.
<превземи>
е-Билтен 08
Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата за потрошувачи на Македонија го издадоа осмиот електронски билтен за потрошувачите и храната. Темите кои во овој број ги обработуваат стручните лица се однесуваат на анемијата поради недостиг на железо, се за додатоците во исхраната, но и за домашното производство на компоти и важноста на културата на потрошувачите и храната.
<превземи>
е-Билтен 09
Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата за потрошувачи на Македонија го издадоа двобројот на електронски билтен за потрошувачите и храната. Во овој број стручните лица обработија теми кои се однесуваат на исхраната во зимскиот период, за јогуртот како здрава и вкусна намирница, за ГМО храната и грижата за потрошувачите и за исхраната при воспалителни цревни заболувања. Во ова издание ќе може да прочитате и повеќе за вечната врска – исхраната и физичката активност, за тивките заштитници на здравјето фолната киселина и витаминот Б 12, за киселите маринирани зеленчуци и за важноста на безбедноста на храната во домот.
<превземи>