• Македонски (MK)
  • Почетна
  • Храна
    • Општи барања за храна
      • Означување на храната
      • Нутритивни и здравствени тврдења
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети тврдења
        • Постапка за одобрување
      • Адитиви во производство на храна
        • Легислатива
        • Одобрени адитиви
        • Постапка за авторизација
      • НАССР
      • Материјали што доаѓаат во контакт со храната
        • Легислатива
        • Одобрени материјали
        • Изјава на усогласеност
        • Постапка за одобрување
      • Алиментарни заболувања
      • Микробиолошки критериуми
      • Лаборатории
      • Храна добиена со иновирани технологии
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
      • Храна третирана со јонизирачко зрачење
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
    • Безбедност на храна од неживотинско потекло
      • Додатоци во исхраната
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Храна за посебна нутритивна употреба
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Збогатена храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • ГМО храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети ГМО
        • Постапка за одобрување
      • Минерална вода
        • Легислатива
        • Одобрени минерални води
        • Постапка за одобрување
      • Програма за безбедност на храната во РМ
    • Безбедност на храна од животинско потекло
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
      • Преструктуирање на објекти и оператори со храна
      • Бришење на регистрирани и одобрени објекти
      • Мониторинг програми
        • Резидуи и контаминенти
      • Контрола на трихинелоза
      • TSE/BSE
      • Упатства
      • Извоз во Руска Федерација
    • Квалитет на храна
      • Означување на храната
      • Млеко и млечни производи
      • Месо и производи од месо
      • Други производи
      • Упатства и процедури
  • Ветеринарство
    • Здравствена заштита на животни
      • Болести кај копнени животни
      • Болести кај аквакултура
      • Болести кај диви животни
      • Пријавување на болести
      • Внатрешен промет
        • Сертификати
        • Одобрени собирни центри
        • Одобрени трговци
        • Одобрени превозници
      • Лаборатории
      • Планови за итни мерки
      • Статистички податоци
    • Идентификација и регистрација
      • Систем за И&Р
      • Упатства за учесниците во системот
      • Извештаи
      • Статистички податоци
      • Регистар на учесници во системот
        • Овластени ветеринарни друштва
        • Добиточни пазари
        • Кланици
        • Овластени добавувачи на средства за идентификација
    • Благосостојба на животни
      • Фармски животни
        • Говеда
        • Свињи
        • Кокошки несилки
        • Бројлери
        • Овци и кози
        • Други фармски животни
        • Обука
      • Домашни миленици
        • Регистрирани кучиња
        • Нерегистрирани кучиња и кучиња скитници
        • Опасни кучиња
        • Прифатилишта
      • Експериментални животни
        • Одобрување и регистар на субјекти
        • Одобрување и регистар на проекти
        • Обука
        • Мислења на Комисијата за благосостојба
      • Други животни
      • Зоолошки градини
      • Превоз на животни
        • Одобрување и регистар на превозници
        • Одобрение за превозни срeдства
        • Регистар и сертификат за компетентност
        • Регистар и сертификат за возачи и надзоници на патување
      • Благосостојба за време на колење
    • Ветеринарни служби
      • Регистар на ветеринарни друштва
    • Ветеринарно медицински препарати
      • Упатства и процедури
      • Одобрување на ВМП
      • Фармаколошка внимателност
      • MRLs
      • Антимикробна резистентност
    • Контрола на салмонела
  • Храна за животни
    • Безбедност
    • Одобрување на објекти
      • Регистар на Одобрени објекти
    • Означување
    • Регистрирање на објекти
      • Регистар на Регистрирани објекти
    • Адитиви
    • Непожелни супстанции
    • Медицирана храна за животни
    • Методи за земање на мостри и анализа
  • НПЖП
    • Нуспроизводи
      • Категоризација
      • Собирање, транспорт, складирање
      • Преработка
      • Нештетно отстранување
      • Упатства за имплементација
      • Процедури
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
  • Меѓународна трговија
    • Објекти одобрени за увоз
    • Транзит
    • Забрани
    • RASFF
    • Домашни миленици
    • EXIM Упатства
    • Личен багаж
  • Меѓународна соработка
    • TAIEX
      • Најава на настани
      • Изминати настани
    • BTSF
    • EFSA
    • Други донатори
    • ИПА
      • Што е ИПА
      • ИПА Проекти во АХВ

arhiva.fva.gov.mk

 

galerija-banner

 

 

Е-Билтен за потрошувачите

Среда, 18 Април 2018 10:07

Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата на потрошувачите на Македонија го издаваат електронскиот билтен „Потрошувачите и храната“.

Е-Билтен Потрошувачите и храната

е-Билтен 01

Првиот број на е-билтенот „Потрошувачите и храната“ содржи информации за тоа на што треба да внимаваат потрошувачите кога купуваат храна, а посебен осврт е даден и на темите „Од каде доаѓа мојата храна“, „Нутритивен профил“, „Поврзаност на исхраната со јавното здравје и можности за интервенции“, „Хемиски опасности во храната“ и „МЛЕКО – производ кој не треба да го избегнувате!“.
<превземи>

Е-Билтен Потрошувачите и храната

е-Билтен 02

Во вториот е-билтен „Потрошувачите и храната“ може да прочитате се за означувањето на органската храна, важноста на јодот во исхраната, иднината на традиционалните сирења. Во овој број повеќе и за трендовите на детската дебелина во Република Македонија, за интересот на потрошувачите во Европа и кај нас како може да се хранат “поздраво”, што содржат прехранбените производи, како да се хранат правилно.
<превземи>

Е-Билтен Потрошувачите и храната

е-Билтен 03

Во третиот е-билтен „Потрошувачите и храната“ можете да прочитате повеќе совети за користењето на производи во исхраната: „Совети – да се заштитиме од труење со храна“, „Акриламид во храната“, „Сурутка – Вашиот извор на протеини“, „Колку чини дебелината“, „Трансмасти во храната и во севкупната исхрана“, потоа „Исхрана во пролет“ и на крај „Кои се најчестите нутритивни тврдења и дали ги разбирате?“.
<превземи>

Е-Билтен Потрошувачите и храната

е-Билтен 04

Во четвртиот е-билтен „Потрошувачите и храната“ можете да прочитате повеќе за заложбите на здруженијата на потрошувачи за крај на употребата на цртани ликови за маркетинг на нездрава храна, за акутните здравствени ризици за потрошувачите, справувањето со маркетингот за храната на децата. Во овој број повеќе и за советите за правилна исхрана, за микотоксините и за овошјето и зеленчукот како храна.
<превземи>

Е-Билтен Потрошувачите и храната

е-Билтен 05

Во петтиот број на е-билтенот за потрошувачи можете да прочитате се за исхраната во лето, за биолошката и хранливата вредност на овошјето, што е листериозата и што треба да знаете за неа? Во овој број повеќе и за сладоледот и справувањето со маркетингот на храната за деца во дигиталниот свет - како до решенија?

<превземи>

Е-Билтен Потрошувачите и храната

е-Билтен 06

Шестиот број на е-билтенот за потрошувачи дава одговор на прашањето каде да најдете органски производи во Македонија, што да одберете: путер или маргарин, како да знаеме што и колку јадеме? Во шетиот број повеќе и за пробиотските прехранбени производи и за зеленчукот како ризница за здравје.

<превземи>

Е-Билтен Потрошувачите и храната

е-Билтен 07

Како да се храниме во есен, направете домашен џем со потврдени рецепти, кои се популарните диети и има ли двојни стандарди на производите на европскиот пазар? Ова се дел од темите во седмиот Е билтен Потрошувачите и храната кој го издадоа Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата на потрошувачи на Македонија. Во овој број повеќе и за пестицидите во храната и алергиите и храната.
<превземи>

1812-e-bilten-potrosuvacite-i-hranata-08

е-Билтен 08

Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата за потрошувачи на Македонија го издадоа осмиот електронски билтен за потрошувачите и храната. Темите кои во овој број ги обработуваат стручните лица се однесуваат на анемијата поради недостиг на железо, се за додатоците во исхраната, но и за домашното производство на компоти и важноста на културата на потрошувачите и храната.
<превземи>

1812-e-bilten-potrosuvacite-i-hranata-09

е-Билтен 09

Агенцијата за храна и ветеринарство и Организацијата за потрошувачи на Македонија го издадоа двобројот на електронски билтен за потрошувачите и храната. Во овој број стручните лица обработија теми кои се однесуваат на исхраната во зимскиот период, за јогуртот како здрава и вкусна намирница, за ГМО храната и грижата за потрошувачите и за исхраната при воспалителни цревни заболувања. Во ова издание ќе може да прочитате и повеќе за вечната врска – исхраната и физичката активност, за тивките заштитници на здравјето фолната киселина и витаминот Б 12, за киселите маринирани зеленчуци и за важноста на безбедноста на храната во домот.
<превземи>

od-niva-do-trpeza-video

е-Билтен за Потрошувачи

Микрочипирање Миленици

Отчетност за трошењата

Одобрување на превозници на животни

Овластени правни лица за обуки за безбедност на храната 

opm2

AvInf

 BANER MK

BANER AL

opm2

anketa-korisnici-ahv

vodic-mk

vodic-al

INAP

rasff-banner

dcs-banner

gmplat

macefdrr

qualily-austria

arhiva.fva.gov.mkFood and Veterinary Agency, 2013 ©