• Македонски (MK)
  • Почетна
  • Храна
    • Општи барања за храна
      • Означување на храната
      • Нутритивни и здравствени тврдења
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети тврдења
        • Постапка за одобрување
      • Адитиви во производство на храна
        • Легислатива
        • Одобрени адитиви
        • Постапка за авторизација
      • НАССР
      • Материјали што доаѓаат во контакт со храната
        • Легислатива
        • Одобрени материјали
        • Изјава на усогласеност
        • Постапка за одобрување
      • Алиментарни заболувања
      • Микробиолошки критериуми
      • Лаборатории
      • Храна добиена со иновирани технологии
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
      • Храна третирана со јонизирачко зрачење
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
    • Безбедност на храна од неживотинско потекло
      • Додатоци во исхраната
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Храна за посебна нутритивна употреба
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Збогатена храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • ГМО храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети ГМО
        • Постапка за одобрување
      • Минерална вода
        • Легислатива
        • Одобрени минерални води
        • Постапка за одобрување
      • Програма за безбедност на храната во РМ
    • Безбедност на храна од животинско потекло
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
      • Преструктуирање на објекти и оператори со храна
      • Бришење на регистрирани и одобрени објекти
      • Мониторинг програми
        • Резидуи и контаминенти
      • Контрола на трихинелоза
      • TSE/BSE
      • Упатства
      • Извоз во Руска Федерација
    • Квалитет на храна
      • Означување на храната
      • Млеко и млечни производи
      • Месо и производи од месо
      • Други производи
      • Упатства и процедури
  • Ветеринарство
    • Здравствена заштита на животни
      • Болести кај копнени животни
      • Болести кај аквакултура
      • Болести кај диви животни
      • Пријавување на болести
      • Внатрешен промет
        • Сертификати
        • Одобрени собирни центри
        • Одобрени трговци
        • Одобрени превозници
      • Лаборатории
      • Планови за итни мерки
      • Статистички податоци
    • Идентификација и регистрација
      • Систем за И&Р
      • Упатства за учесниците во системот
      • Извештаи
      • Статистички податоци
      • Регистар на учесници во системот
        • Овластени ветеринарни друштва
        • Добиточни пазари
        • Кланици
        • Овластени добавувачи на средства за идентификација
    • Благосостојба на животни
      • Фармски животни
        • Говеда
        • Свињи
        • Кокошки несилки
        • Бројлери
        • Овци и кози
        • Други фармски животни
        • Обука
      • Домашни миленици
        • Регистрирани кучиња
        • Нерегистрирани кучиња и кучиња скитници
        • Опасни кучиња
        • Прифатилишта
      • Експериментални животни
        • Одобрување и регистар на субјекти
        • Одобрување и регистар на проекти
        • Обука
        • Мислења на Комисијата за благосостојба
      • Други животни
      • Зоолошки градини
      • Превоз на животни
        • Одобрување и регистар на превозници
        • Одобрение за превозни срeдства
        • Регистар и сертификат за компетентност
        • Регистар и сертификат за возачи и надзоници на патување
      • Благосостојба за време на колење
    • Ветеринарни служби
      • Регистар на ветеринарни друштва
    • Ветеринарно медицински препарати
      • Упатства и процедури
      • Одобрување на ВМП
      • Фармаколошка внимателност
      • MRLs
      • Антимикробна резистентност
    • Контрола на салмонела
  • Храна за животни
    • Безбедност
    • Одобрување на објекти
      • Регистар на Одобрени објекти
    • Означување
    • Регистрирање на објекти
      • Регистар на Регистрирани објекти
    • Адитиви
    • Непожелни супстанции
    • Медицирана храна за животни
    • Методи за земање на мостри и анализа
  • НПЖП
    • Нуспроизводи
      • Категоризација
      • Собирање, транспорт, складирање
      • Преработка
      • Нештетно отстранување
      • Упатства за имплементација
      • Процедури
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
  • Меѓународна трговија
    • Објекти одобрени за увоз
    • Транзит
    • Забрани
    • RASFF
    • Домашни миленици
    • EXIM Упатства
    • Личен багаж
  • Меѓународна соработка
    • TAIEX
      • Најава на настани
      • Изминати настани
    • BTSF
    • EFSA
    • Други донатори
    • ИПА
      • Што е ИПА
      • ИПА Проекти во АХВ

arhiva.fva.gov.mk

  • За нас
    • Директор
    • АХВ
    • Заменик директор
    • Организациона шема
    • Годишни извештаи
    • Стратегија
    • Обуки
    • Аудит
      • Внатрешен аудит и контрола
      • Систем за внатрешен аудит
    • Прекршочна комисија
  • Прописи
  • Јавни набавки
  • Заштита на потрошувачите
    • Политики за заштита во РМ
    • Совети за потрошувачите
    • е-Билтен за потрошувачите
    • Публикации
  • Информации од јавен карактер
  • Публикации
  • Обрасци
  • Регистри
    • Храна од животинско потекло
    • Примарно производство
    • Храна за животни
    • НПЖП
    • Ветеринарно медицински преп.
    • Неживотинско потекло
    • Аквакултура
    • Лабаратории
  • Линкови
  • Видео изјави
  • Контакти
  • Најава на Настани

 

galerija-banner

 

 

Флаери за информирање

Вторник, 21 Јануари 2014 10:20

-Водич за системот за ветеринарно фармаколошка внимателност (Фармаковигиланца)

-Водич за системот за следливост на ветринарно медицински препарати во целиот ланец на нивното ставање во промет и употреба

-Водич за имплементација на системот за анализа на опасности и критични контролни точки HACCP во објектите за производство на храна за животни

-Водич за одговорна употреба на антимикробните средства во ветеринарната медицина

-Водич за добра хигиенска пракса при исхрана на животните

 

Во рамки на кампањата ,,Безбедноста на храната е обврска на сите заинтересирани во системот  за безбедноста на храната,, како дел од Програмата на Владата на Република Македонија за заштита на потрошувачите, Агенцијата за храна и ветеринарство во соработка со Организацијата на потрошувачи на Македонија ги подготви следниве информативни летоци за потрошувачите:

Адитивите во нашата исхрана

Алергии од храна корисни информации

Како да се чита означувањето на прехранбениот производ

Здравјето е важно! Какви информации треба да содржи означувањето на храната?

Означување на нутритивните и здравствените тврдења

Чекор по чекор до HACCP -Прирачник за трговци со храна и угостители

Прирачник за постапките кои се засноваат на HACCP  принципите кај определени бизниси со храна

Водич за безбедно ракување и послужување на сладолед

Прирачник за практикување на Правилникот за микробиолошки критериуми

Водич за НАССР принципите за операторите со храна, особено во угостителската дејност

 

Означување на храната за доенчиња и мали деца

Означување на месо,мелено месо, подготовки и производи од месо

Означување на риба, преработки и производи од риба

Означување на храна наменета за диети и за исхрана на спортисти

Означувања кои доведуваат во заблуда

Водич за новите правила за означување на храната во ЕУ - МК

Водич за новите правила за означување на храната во ЕУ - АЛБ

 

Прирачник за контрола на Listeria Monocytogenes во прехрамбената индустрија

Водич за операторите со храна за следливост, повлекување и отповикување на храна

 

Нови правила за  влез и транзит на домашни миленичиња во државава

Постер- Нови правила за влез и транзит на домашни миленичиња во државава

 

EFSA Водич за комуникација со ризик  - "Кога храната подготвува бура, потврдени рецепти за комуникација со ризик ".

 

Организација за земјоделство и храна на Обединети Нации - ФАО - Болест на чвореста кожа, теренски прирачник за ветеринари 

Организација за земјоделство и храна на Обединети Нации - ФАО - Болест на чвореста кожа, теренски прирачник за ветеринари - AL

Организација за земјоделство и храна на Обединети Нации - ФАО -Болест на чвореста кожа, теренски прирачник за ветерин ари - EN

 

Прирачник за воведување на биосигурносни мерки на одгледувалиштата на свињи

 

Одговорна употреба на антимикробните средства во ветеринарната медицина 

Книга - како да планираме разнообразна балансирана исхрана 

Прирачник за биосигурносни мерки на одгледувалишта за аквакултура

 

 

 


od-niva-do-trpeza-video

е-Билтен за Потрошувачи

Микрочипирање Миленици

Отчетност за трошењата

Одобрување на превозници на животни

Овластени правни лица за обуки за безбедност на храната 

opm2

AvInf

 BANER MK

BANER AL

opm2

anketa-korisnici-ahv

vodic-mk

vodic-al

INAP

rasff-banner

dcs-banner

gmplat

macefdrr

qualily-austria

arhiva.fva.gov.mkFood and Veterinary Agency, 2013 ©