• Македонски (MK)
  • Почетна
  • Храна
    • Општи барања за храна
      • Означување на храната
      • Нутритивни и здравствени тврдења
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети тврдења
        • Постапка за одобрување
      • Адитиви во производство на храна
        • Легислатива
        • Одобрени адитиви
        • Постапка за авторизација
      • НАССР
      • Материјали што доаѓаат во контакт со храната
        • Легислатива
        • Одобрени материјали
        • Изјава на усогласеност
        • Постапка за одобрување
      • Алиментарни заболувања
      • Микробиолошки критериуми
      • Лаборатории
      • Храна добиена со иновирани технологии
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
      • Храна третирана со јонизирачко зрачење
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
    • Безбедност на храна од неживотинско потекло
      • Додатоци во исхраната
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Храна за посебна нутритивна употреба
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Збогатена храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • ГМО храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети ГМО
        • Постапка за одобрување
      • Минерална вода
        • Легислатива
        • Одобрени минерални води
        • Постапка за одобрување
      • Програма за безбедност на храната во РМ
    • Безбедност на храна од животинско потекло
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
      • Преструктуирање на објекти и оператори со храна
      • Бришење на регистрирани и одобрени објекти
      • Мониторинг програми
        • Резидуи и контаминенти
      • Контрола на трихинелоза
      • TSE/BSE
      • Упатства
      • Извоз во Руска Федерација
    • Квалитет на храна
      • Означување на храната
      • Млеко и млечни производи
      • Месо и производи од месо
      • Други производи
      • Упатства и процедури
  • Ветеринарство
    • Здравствена заштита на животни
      • Болести кај копнени животни
      • Болести кај аквакултура
      • Болести кај диви животни
      • Пријавување на болести
      • Внатрешен промет
        • Сертификати
        • Одобрени собирни центри
        • Одобрени трговци
        • Одобрени превозници
      • Лаборатории
      • Планови за итни мерки
      • Статистички податоци
    • Идентификација и регистрација
      • Систем за И&Р
      • Упатства за учесниците во системот
      • Извештаи
      • Статистички податоци
      • Регистар на учесници во системот
        • Овластени ветеринарни друштва
        • Добиточни пазари
        • Кланици
        • Овластени добавувачи на средства за идентификација
    • Благосостојба на животни
      • Фармски животни
        • Говеда
        • Свињи
        • Кокошки несилки
        • Бројлери
        • Овци и кози
        • Други фармски животни
        • Обука
      • Домашни миленици
        • Регистрирани кучиња
        • Нерегистрирани кучиња и кучиња скитници
        • Опасни кучиња
        • Прифатилишта
      • Експериментални животни
        • Одобрување и регистар на субјекти
        • Одобрување и регистар на проекти
        • Обука
        • Мислења на Комисијата за благосостојба
      • Други животни
      • Зоолошки градини
      • Превоз на животни
        • Одобрување и регистар на превозници
        • Одобрение за превозни срeдства
        • Регистар и сертификат за компетентност
        • Регистар и сертификат за возачи и надзоници на патување
      • Благосостојба за време на колење
    • Ветеринарни служби
      • Регистар на ветеринарни друштва
    • Ветеринарно медицински препарати
      • Упатства и процедури
      • Одобрување на ВМП
      • Фармаколошка внимателност
      • MRLs
      • Антимикробна резистентност
    • Контрола на салмонела
  • Храна за животни
    • Безбедност
    • Одобрување на објекти
      • Регистар на Одобрени објекти
    • Означување
    • Регистрирање на објекти
      • Регистар на Регистрирани објекти
    • Адитиви
    • Непожелни супстанции
    • Медицирана храна за животни
    • Методи за земање на мостри и анализа
  • НПЖП
    • Нуспроизводи
      • Категоризација
      • Собирање, транспорт, складирање
      • Преработка
      • Нештетно отстранување
      • Упатства за имплементација
      • Процедури
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
  • Меѓународна трговија
    • Објекти одобрени за увоз
    • Транзит
    • Забрани
    • RASFF
    • Домашни миленици
    • EXIM Упатства
    • Личен багаж
  • Меѓународна соработка
    • TAIEX
      • Најава на настани
      • Изминати настани
    • BTSF
    • EFSA
    • Други донатори
    • ИПА
      • Што е ИПА
      • ИПА Проекти во АХВ

arhiva.fva.gov.mk

Мени - Второ ниво

  • TAIEX
    • Најава на настани
    • Изминати настани
  • BTSF
  • EFSA
  • Други донатори
  • ИПА
    • Што е ИПА
    • ИПА Проекти во АХВ

 

galerija-banner

 

 

ЕФСА

Вторник, 03 Декември 2013 11:48

Информација за научна конференција организирана од страна ан ЕФСА
Ве информираме дека Европската Агенција за безбедност на храна- ЕФСА објави повик за абстракти и ја отвори регистрацијата за учество за втората научна конференција „Shaping the Future of Food Safety, Together” која ќе се одржи во Милано на 14-16.10.2015година.
Се покануваат претставници од научната и заедницата за проценка на ризик, како и менаџери за ризик и комуникација на ризик од и надвор од Европа, да се регистрираат онлајн за да учествуваат на овој значен настан организиран од страна на ЕФСА во склоп на World EXPO 2015, на кој храната е централната тема.
Конференцијата ќе се фокусира на две главни теми – Наука за проценка, и Наука, иновации и општество и ќе биде поделена на пленарни и кратки сесии. Кратките сесии ќе се фокусираат на следниве теми:
• Отворена проценка на ризик;
• Податоци: ко-создавање на додадена вредност;
• Клучни предизвици во давање на научни совети – мерење на доказите и оценување на несигурностите;
• Идни предизвици во нутриционизмот;
• Пристапи во карактеризација на нови хемиски опасности;
• Микробиолошка проценка на ризик – предизвици и можности;
• Двигатели за нови итни теми од здравјето на животните и растенијата – глобалната исхрана во ризик;
• Унапредување на проценката на ризикот за животната средина;
• Експертиза за во иднината.
Повик за абстракти наменети за постер сесиите
Научниците исто така сe поканети да поднесат абстракти за постер сесиите. Особено, научници и истражувачи кои се на почеток на нивната кариера се поканети да поднесат абстракти со кои ќе ја презентираат нивната работа која е поврзана со темите на конференцијата. Прифатените абстракти ќе се објават во EFSA Journal Supplement и постерот ќе се презентира на самата конференција за време на постер сесиите. Абстрактите за постер сесиите треба да се поднесат најкасно до 03.04.2015 година, преку веб страната на конференцијата.
Иницијатива за млади истражувачи
За да им се помогне на истражувачи кои се на почеток на нивната кариера да учествуваат на конференцијата, ЕФСА нуди финансиска помош за патување и смештај за одреден број на прифатени абстракти. Повеќе информации за оваа иницијатива може да се најдат на веб страната на конференцијата.
За да ги видете последните новости, ве молиме континуирано да посетувате веб страната на конференцијата. Исто така можете да не следите на Твитер на ЕФСА (#EFSAExpo2015), на Youtube каналот на ЕФСА и на LinkedIn.

Претпристапна програма на Европската агенција за безбедност на храна- ЕФСА

Во рамките на Инструментот за претпристапна помош ИПА, Европската Агенција за безбедност на храната-ЕФСА спроведува активност во Република Македонија насловена како „Подготвителни мерки за учество на земјите со кандидатски статус и земјите со потенцијален кандидатски статус во ЕФСА“, финансирана од Европската Комисија.

Агенцијата за храна и ветеринарство е контакт тело одговорно за спроведување на програмата, а Директорот Дејан Рунтевски е национален координатор на програмата.

Целите на претпристапната програма се:
• да се подготват надлежните тела во земјите кориснички активни во областа на работа на ЕФСА, Европската Комисија и Земјите членки во нивното идно учество во мрежите на ЕФСА,
• да се помогне во воспоставувањето на системи за комуникација и размена на информации кои ќе го олеснат идното учество на земји кандидатки и потенцијални кандидатки за членство во мрежите на ЕФСА,
• да се пренесе знаење за методолигиите кои се употребуваат во областите на работа на ЕФСА, посебно во однос на проценката на ризикот и прибирањето на податоците,
• да се поддржат земјите кориснички во нивните активности за комуникацијата поврзана со проценката на ризикот.

Проектните активности во рамките на претпристапната програма помагаат во зајакнување на напорите на компетентните институции во замјите кориснички на програмата за подобро разбирање на основните елементи во европскиот систем за безбедност на храната, а со тоа и да се интегрираат поефикасно во работата на ЕФСА пред и после пристапувањето во Европската Унија.
На следниот линк http://www.efsa.europa.eu/en/networks/euenlargement.htm можете да најдете повеќе информации за програмата на ЕФСА.

 

 

od-niva-do-trpeza-video

е-Билтен за Потрошувачи

Микрочипирање Миленици

Отчетност за трошењата

Одобрување на превозници на животни

Овластени правни лица за обуки за безбедност на храната 

opm2

AvInf

 BANER MK

BANER AL

opm2

anketa-korisnici-ahv

vodic-mk

vodic-al

INAP

rasff-banner

dcs-banner

gmplat

macefdrr

qualily-austria

arhiva.fva.gov.mkFood and Veterinary Agency, 2013 ©