• Македонски (MK)
  • Почетна
  • Храна
    • Општи барања за храна
      • Означување на храната
      • Нутритивни и здравствени тврдења
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети тврдења
        • Постапка за одобрување
      • Адитиви во производство на храна
        • Легислатива
        • Одобрени адитиви
        • Постапка за авторизација
      • НАССР
      • Материјали што доаѓаат во контакт со храната
        • Легислатива
        • Одобрени материјали
        • Изјава на усогласеност
        • Постапка за одобрување
      • Алиментарни заболувања
      • Микробиолошки критериуми
      • Лаборатории
      • Храна добиена со иновирани технологии
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
      • Храна третирана со јонизирачко зрачење
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
    • Безбедност на храна од неживотинско потекло
      • Додатоци во исхраната
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Храна за посебна нутритивна употреба
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Збогатена храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • ГМО храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети ГМО
        • Постапка за одобрување
      • Минерална вода
        • Легислатива
        • Одобрени минерални води
        • Постапка за одобрување
      • Програма за безбедност на храната во РМ
    • Безбедност на храна од животинско потекло
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
      • Преструктуирање на објекти и оператори со храна
      • Бришење на регистрирани и одобрени објекти
      • Мониторинг програми
        • Резидуи и контаминенти
      • Контрола на трихинелоза
      • TSE/BSE
      • Упатства
      • Извоз во Руска Федерација
    • Квалитет на храна
      • Означување на храната
      • Млеко и млечни производи
      • Месо и производи од месо
      • Други производи
      • Упатства и процедури
  • Ветеринарство
    • Здравствена заштита на животни
      • Болести кај копнени животни
      • Болести кај аквакултура
      • Болести кај диви животни
      • Пријавување на болести
      • Внатрешен промет
        • Сертификати
        • Одобрени собирни центри
        • Одобрени трговци
        • Одобрени превозници
      • Лаборатории
      • Планови за итни мерки
      • Статистички податоци
    • Идентификација и регистрација
      • Систем за И&Р
      • Упатства за учесниците во системот
      • Извештаи
      • Статистички податоци
      • Регистар на учесници во системот
        • Овластени ветеринарни друштва
        • Добиточни пазари
        • Кланици
        • Овластени добавувачи на средства за идентификација
    • Благосостојба на животни
      • Фармски животни
        • Говеда
        • Свињи
        • Кокошки несилки
        • Бројлери
        • Овци и кози
        • Други фармски животни
        • Обука
      • Домашни миленици
        • Регистрирани кучиња
        • Нерегистрирани кучиња и кучиња скитници
        • Опасни кучиња
        • Прифатилишта
      • Експериментални животни
        • Одобрување и регистар на субјекти
        • Одобрување и регистар на проекти
        • Обука
        • Мислења на Комисијата за благосостојба
      • Други животни
      • Зоолошки градини
      • Превоз на животни
        • Одобрување и регистар на превозници
        • Одобрение за превозни срeдства
        • Регистар и сертификат за компетентност
        • Регистар и сертификат за возачи и надзоници на патување
      • Благосостојба за време на колење
    • Ветеринарни служби
      • Регистар на ветеринарни друштва
    • Ветеринарно медицински препарати
      • Упатства и процедури
      • Одобрување на ВМП
      • Фармаколошка внимателност
      • MRLs
      • Антимикробна резистентност
    • Контрола на салмонела
  • Храна за животни
    • Безбедност
    • Одобрување на објекти
      • Регистар на Одобрени објекти
    • Означување
    • Регистрирање на објекти
      • Регистар на Регистрирани објекти
    • Адитиви
    • Непожелни супстанции
    • Медицирана храна за животни
    • Методи за земање на мостри и анализа
  • НПЖП
    • Нуспроизводи
      • Категоризација
      • Собирање, транспорт, складирање
      • Преработка
      • Нештетно отстранување
      • Упатства за имплементација
      • Процедури
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
  • Меѓународна трговија
    • Објекти одобрени за увоз
    • Транзит
    • Забрани
    • RASFF
    • Домашни миленици
    • EXIM Упатства
    • Личен багаж
  • Меѓународна соработка
    • TAIEX
      • Најава на настани
      • Изминати настани
    • BTSF
    • EFSA
    • Други донатори
    • ИПА
      • Што е ИПА
      • ИПА Проекти во АХВ

arhiva.fva.gov.mk

  • Одобрување на објекти
    • Регистар на Одобрени објекти
  • Регистрирање на објекти
    • Регистар на Регистрирани објекти
  • Преструктуирање на објекти и оператори со храна
  • Бришење на регистрирани и одобрени објекти
  • Мониторинг програми
    • Резидуи и контаминенти
      • 2014
      • 2013
  • Контрола на трихинелоза
  • TSE/BSE
  • Упатства
  • Извоз во Руска Федерација
  • Регистар на Одобрени објекти

 

galerija-banner

 

 

ОДОБРУВАЊЕ НА ОБЈЕКТИ

Сабота, 30 Ноември 2013 10:42

ОДОБРУВАЊЕ НА ОБЈЕКТИ

Согласно  Законот за безбедност на храната

Операторите со храна ставаат во промет храна само ако е подготвена и ракувана исклучиво во објекти кои:
1) ги исполнуваат условите за хигиена на храната утврдени во овој закон и прописите донесени врз основа на овој закон и
2) се регистрирани или одобрени од Агенцијата.

Објектот кој е предмет на одобрение не смее  да работи, освен доколку Агенцијата во согласност со посебните правила за организација на официјалните контроли:
1) даде одобрение на објектот за работа по посета на самото место или
2) во случај на времено одобрение на објектот.


Агенцијата задолжително издава одобрение за операторите со храна и објектите за производство, обработка и манипулација со храна од животинско потекло и води регистар на одобрени објекти и оператори со храна од животинско потекло.
 
Операторите со храна поднесуваат барање за одобрување до Агенцијата.

Пред да се издаде одобрението, Агенцијата врши увид на самото место. Таа го одобрува објектот за бараните активности само доколку операторите со храна докажат дека ги исполнуваат хигиенските барања за храната и други барања утврдени со овој закон и прописи донесени врз основа на овој закон.

Агенцијата издава  времено одобрение доколку од увидот на самото место се утврди дека објектот ги исполнува сите барања за инфраструктурата и опремата. Одобрение се издава само доколку при повторен увид на самото место спроведен по три месеци од издавањето на временото одобрение, се утврди дека објектот ги исполнува сите барања за одобрување. Доколку е направен очигледен напредок, но објектот сé уште  не ги исполнува сите услови, Агенцијата може да го продолжи временото одобрение, но најмногу за период од шест месеци.

Агенцијата на сите одобрени објекти, вклучувајки ги и оние со времено одобрение, доделува број на одобрение.
 
Постапката на одобрување започнува со поднесување на барање од страна на операторот со храна до АХВ. Моделот на барање со потребна придружна документација кон барањето, како и легислативата за потребните услови за одобрување на објект се дадени во модел на барање за одобрување.

Превземи модел на барање

od-niva-do-trpeza-video

е-Билтен за Потрошувачи

Микрочипирање Миленици

Отчетност за трошењата

Одобрување на превозници на животни

Овластени правни лица за обуки за безбедност на храната 

opm2

AvInf

 BANER MK

BANER AL

opm2

anketa-korisnici-ahv

vodic-mk

vodic-al

INAP

rasff-banner

dcs-banner

gmplat

macefdrr

qualily-austria

arhiva.fva.gov.mkFood and Veterinary Agency, 2013 ©