• Македонски (MK)
  • Почетна
  • Храна
    • Општи барања за храна
      • Означување на храната
      • Нутритивни и здравствени тврдења
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети тврдења
        • Постапка за одобрување
      • Адитиви во производство на храна
        • Легислатива
        • Одобрени адитиви
        • Постапка за авторизација
      • НАССР
      • Материјали што доаѓаат во контакт со храната
        • Легислатива
        • Одобрени материјали
        • Изјава на усогласеност
        • Постапка за одобрување
      • Алиментарни заболувања
      • Микробиолошки критериуми
      • Лаборатории
      • Храна добиена со иновирани технологии
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
      • Храна третирана со јонизирачко зрачење
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
    • Безбедност на храна од неживотинско потекло
      • Додатоци во исхраната
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Храна за посебна нутритивна употреба
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Збогатена храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • ГМО храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети ГМО
        • Постапка за одобрување
      • Минерална вода
        • Легислатива
        • Одобрени минерални води
        • Постапка за одобрување
      • Програма за безбедност на храната во РМ
    • Безбедност на храна од животинско потекло
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
      • Преструктуирање на објекти и оператори со храна
      • Бришење на регистрирани и одобрени објекти
      • Мониторинг програми
        • Резидуи и контаминенти
      • Контрола на трихинелоза
      • TSE/BSE
      • Упатства
      • Извоз во Руска Федерација
    • Квалитет на храна
      • Означување на храната
      • Млеко и млечни производи
      • Месо и производи од месо
      • Други производи
      • Упатства и процедури
  • Ветеринарство
    • Здравствена заштита на животни
      • Болести кај копнени животни
      • Болести кај аквакултура
      • Болести кај диви животни
      • Пријавување на болести
      • Внатрешен промет
        • Сертификати
        • Одобрени собирни центри
        • Одобрени трговци
        • Одобрени превозници
      • Лаборатории
      • Планови за итни мерки
      • Статистички податоци
    • Идентификација и регистрација
      • Систем за И&Р
      • Упатства за учесниците во системот
      • Извештаи
      • Статистички податоци
      • Регистар на учесници во системот
        • Овластени ветеринарни друштва
        • Добиточни пазари
        • Кланици
        • Овластени добавувачи на средства за идентификација
    • Благосостојба на животни
      • Фармски животни
        • Говеда
        • Свињи
        • Кокошки несилки
        • Бројлери
        • Овци и кози
        • Други фармски животни
        • Обука
      • Домашни миленици
        • Регистрирани кучиња
        • Нерегистрирани кучиња и кучиња скитници
        • Опасни кучиња
        • Прифатилишта
      • Експериментални животни
        • Одобрување и регистар на субјекти
        • Одобрување и регистар на проекти
        • Обука
        • Мислења на Комисијата за благосостојба
      • Други животни
      • Зоолошки градини
      • Превоз на животни
        • Одобрување и регистар на превозници
        • Одобрение за превозни срeдства
        • Регистар и сертификат за компетентност
        • Регистар и сертификат за возачи и надзоници на патување
      • Благосостојба за време на колење
    • Ветеринарни служби
      • Регистар на ветеринарни друштва
    • Ветеринарно медицински препарати
      • Упатства и процедури
      • Одобрување на ВМП
      • Фармаколошка внимателност
      • MRLs
      • Антимикробна резистентност
    • Контрола на салмонела
  • Храна за животни
    • Безбедност
    • Одобрување на објекти
      • Регистар на Одобрени објекти
    • Означување
    • Регистрирање на објекти
      • Регистар на Регистрирани објекти
    • Адитиви
    • Непожелни супстанции
    • Медицирана храна за животни
    • Методи за земање на мостри и анализа
  • НПЖП
    • Нуспроизводи
      • Категоризација
      • Собирање, транспорт, складирање
      • Преработка
      • Нештетно отстранување
      • Упатства за имплементација
      • Процедури
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
  • Меѓународна трговија
    • Објекти одобрени за увоз
    • Транзит
    • Забрани
    • RASFF
    • Домашни миленици
    • EXIM Упатства
    • Личен багаж
  • Меѓународна соработка
    • TAIEX
      • Најава на настани
      • Изминати настани
    • BTSF
    • EFSA
    • Други донатори
    • ИПА
      • Што е ИПА
      • ИПА Проекти во АХВ

arhiva.fva.gov.mk

Мени - Второ ниво

  • Безбедност
  • Одобрување на објекти
    • Регистар на Одобрени објекти
  • Означување
  • Регистрирање на објекти
    • Регистар на Регистрирани објекти
  • Адитиви
  • Непожелни супстанции
  • Медицирана храна за животни
  • Методи за земање на мостри и анализа

 

galerija-banner

 

 

Методи на земање мостри и анализа на храна за животни

Понеделник, 25 Ноември 2013 10:17

Методи на земање мостри и анализа

Со цел обезбедување на веродостојни информации за исполнување на барањата на безбедност на храна АХВ со посебен правилник го пропишува начинот и постапката за земање примероци, начин и методи на вршење на лабораториски анализи на храната за животни.
Наведените методи за начинот и  постапката за земање примероци како иначинот и методите на вршење на лабораториски анализи на храната за животни се пропишани во ПРАВИЛНИК ЗА НАЧИНОТ И ПОСТАПКАТА ЗА ЗЕМАЊЕ ПРИМЕРОЦИ, НАЧИН И МЕТОДИ НА ВРШЕЊЕ НА ЛАБОРАТОРИСКИ АНАЛИЗИ НА ХРАНАТА ЗА ЖИВОТНИ (Службен весник на Република Македонија 2012/151)  

Начинот на земањето примероци заради спроведување на службените контроли на храна за животни, во поглед на определување на конституентите, адитивите и непожелни супстанци, со исклучок на резидуи од пестициди и микроорганизми, се врши согласно методите дадени во Прилог 1 на правилникот.

Подготовката на примероците за анализа и презентација на резултатите се врши согласно методите кои се дадени во Прилог 2 на правилникот.

Лабораториските анализи за службени контроли на храна за животни се вршат со користење на методите дадени во Прилозите 3, 4, 5, 6 и 7 на правилникот.
(1) Методите на анализа за контрола на составот на сировините на храната за животни и крмните смеси се дадени во Прилог 3 на правилникот.
(2) Методите на анализа за контрола на нивото на одобрени адитиви во храната за животни се дадени во Прилог 4 на правилникот.
(3) Методите на анализа за контрола на непожелни супстанции во храната за животни се дадени во Прилог 5 на правилникот.
(4) Методи за анализа за определување на состојките од животинско потекло, за официјална контрола на храна за животни се дадени во Прилог 6 на правилникот.
(5) Методите на пресметување на енергетската вредност на храна за живина се дадени во Прилог 7 на правилникот.
(6) Методите на анализа за контрола на недозволено присуство во храната за животни на адитиви кои повеќе не се одобрени и се користат за потврдни цели се дадени во Прилог 8 на правилникот.

Правилникот е усогласен со Регулативата на Комисијата (ЕК) 152/2009 со која се пропи-
шуваат начините на земање мостри и анализи за целите на службените контроли на храна за животни; CELEX бр. 32009R0152)

od-niva-do-trpeza-video

е-Билтен за Потрошувачи

Микрочипирање Миленици

Отчетност за трошењата

Одобрување на превозници на животни

Овластени правни лица за обуки за безбедност на храната 

opm2

AvInf

 BANER MK

BANER AL

opm2

anketa-korisnici-ahv

vodic-mk

vodic-al

INAP

rasff-banner

dcs-banner

gmplat

macefdrr

qualily-austria

arhiva.fva.gov.mkFood and Veterinary Agency, 2013 ©