• Македонски (MK)
  • Почетна
  • Храна
    • Општи барања за храна
      • Означување на храната
      • Нутритивни и здравствени тврдења
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети тврдења
        • Постапка за одобрување
      • Адитиви во производство на храна
        • Легислатива
        • Одобрени адитиви
        • Постапка за авторизација
      • НАССР
      • Материјали што доаѓаат во контакт со храната
        • Легислатива
        • Одобрени материјали
        • Изјава на усогласеност
        • Постапка за одобрување
      • Алиментарни заболувања
      • Микробиолошки критериуми
      • Лаборатории
      • Храна добиена со иновирани технологии
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
      • Храна третирана со јонизирачко зрачење
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
    • Безбедност на храна од неживотинско потекло
      • Додатоци во исхраната
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Храна за посебна нутритивна употреба
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Збогатена храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • ГМО храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети ГМО
        • Постапка за одобрување
      • Минерална вода
        • Легислатива
        • Одобрени минерални води
        • Постапка за одобрување
      • Програма за безбедност на храната во РМ
    • Безбедност на храна од животинско потекло
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
      • Преструктуирање на објекти и оператори со храна
      • Бришење на регистрирани и одобрени објекти
      • Мониторинг програми
        • Резидуи и контаминенти
      • Контрола на трихинелоза
      • TSE/BSE
      • Упатства
      • Извоз во Руска Федерација
    • Квалитет на храна
      • Означување на храната
      • Млеко и млечни производи
      • Месо и производи од месо
      • Други производи
      • Упатства и процедури
  • Ветеринарство
    • Здравствена заштита на животни
      • Болести кај копнени животни
      • Болести кај аквакултура
      • Болести кај диви животни
      • Пријавување на болести
      • Внатрешен промет
        • Сертификати
        • Одобрени собирни центри
        • Одобрени трговци
        • Одобрени превозници
      • Лаборатории
      • Планови за итни мерки
      • Статистички податоци
    • Идентификација и регистрација
      • Систем за И&Р
      • Упатства за учесниците во системот
      • Извештаи
      • Статистички податоци
      • Регистар на учесници во системот
        • Овластени ветеринарни друштва
        • Добиточни пазари
        • Кланици
        • Овластени добавувачи на средства за идентификација
    • Благосостојба на животни
      • Фармски животни
        • Говеда
        • Свињи
        • Кокошки несилки
        • Бројлери
        • Овци и кози
        • Други фармски животни
        • Обука
      • Домашни миленици
        • Регистрирани кучиња
        • Нерегистрирани кучиња и кучиња скитници
        • Опасни кучиња
        • Прифатилишта
      • Експериментални животни
        • Одобрување и регистар на субјекти
        • Одобрување и регистар на проекти
        • Обука
        • Мислења на Комисијата за благосостојба
      • Други животни
      • Зоолошки градини
      • Превоз на животни
        • Одобрување и регистар на превозници
        • Одобрение за превозни срeдства
        • Регистар и сертификат за компетентност
        • Регистар и сертификат за возачи и надзоници на патување
      • Благосостојба за време на колење
    • Ветеринарни служби
      • Регистар на ветеринарни друштва
    • Ветеринарно медицински препарати
      • Упатства и процедури
      • Одобрување на ВМП
      • Фармаколошка внимателност
      • MRLs
      • Антимикробна резистентност
    • Контрола на салмонела
  • Храна за животни
    • Безбедност
    • Одобрување на објекти
      • Регистар на Одобрени објекти
    • Означување
    • Регистрирање на објекти
      • Регистар на Регистрирани објекти
    • Адитиви
    • Непожелни супстанции
    • Медицирана храна за животни
    • Методи за земање на мостри и анализа
  • НПЖП
    • Нуспроизводи
      • Категоризација
      • Собирање, транспорт, складирање
      • Преработка
      • Нештетно отстранување
      • Упатства за имплементација
      • Процедури
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
  • Меѓународна трговија
    • Објекти одобрени за увоз
    • Транзит
    • Забрани
    • RASFF
    • Домашни миленици
    • EXIM Упатства
    • Личен багаж
  • Меѓународна соработка
    • TAIEX
      • Најава на настани
      • Изминати настани
    • BTSF
    • EFSA
    • Други донатори
    • ИПА
      • Што е ИПА
      • ИПА Проекти во АХВ

arhiva.fva.gov.mk

  • За нас
    • Директор
    • АХВ
    • Заменик директор
    • Организациона шема
    • Годишни извештаи
    • Стратегија
    • Обуки
    • Аудит
      • Внатрешен аудит и контрола
      • Систем за внатрешен аудит
    • Прекршочна комисија
  • Прописи
  • Јавни набавки
  • Заштита на потрошувачите
    • Политики за заштита во РМ
    • Совети за потрошувачите
    • е-Билтен за потрошувачите
    • Публикации
  • Информации од јавен карактер
  • Публикации
  • Обрасци
  • Регистри
    • Храна од животинско потекло
    • Примарно производство
    • Храна за животни
    • НПЖП
    • Ветеринарно медицински преп.
    • Неживотинско потекло
    • Аквакултура
    • Лабаратории
  • Линкови
  • Видео изјави
  • Контакти
  • Најава на Настани

 

galerija-banner

 

 

Публикации

Вторник, 20 Март 2012 12:33

Евалуации на поднесени претставки и предлози од потрошувачи

 

1. Евалуација за 2011 година 

2. Евалуација за 2012 година 

3. Евалуација за 2013 година

4. Евалуација за 2014 година

5. Евалуација за 2015 година

6. Евалуација за 2016 година 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

1.Програма за заштита на потрошувачите за периодот 2013-2014 година

   
2.Водич за потрошувачите низ законот за безбедност на храната Превземи во PDF  
3.Водич за бизнис операторите низ законот за безбедност на храната

Превземи во PDF

 
4.Водич за инспекторите низ законот за безбедност на храната

Превземи во PDF

 
5.Адитиви во храната и потрошувачи

Превземи во PDF

 
6.Додатоците на храна и потрошувачите

Превземи во PDF

 
7.Храна за посебна нутритивна употреба и потрошувачи

Превземи во PDF

 
8.Храната во која се додадени витамини, минерали и други одредени супстанции и потрошувачи

Превземи во PDF

 

9.Водич за инспекториОзначување на храната за доенчиња и мали деца 

10.Означување на месо,мелено месо, подготовки и производи од месо

11.Означување на риба, преработки и производи од риба

12.Означување на храна наменета за диети и за исхрана на спортисти

13.Означувања кои доведуваат во заблуда

Превземи во PDF

 

14. Прирачник за контрола на Listeria Monocytogenes во прехрамбената индустрија Превземи во PDF   

15. Водич за операторите со храна за следливост, повлекување и отповикување

16. Леток - Што е традиционална храна?

17. Информации поврзани со храна

18. Книга за како да планираме разновидна балансирана исхрана 

 Превземи во PDF  
     

od-niva-do-trpeza-video

е-Билтен за Потрошувачи

Микрочипирање Миленици

Отчетност за трошењата

Одобрување на превозници на животни

Овластени правни лица за обуки за безбедност на храната 

opm2

AvInf

 BANER MK

BANER AL

opm2

anketa-korisnici-ahv

vodic-mk

vodic-al

INAP

rasff-banner

dcs-banner

gmplat

macefdrr

qualily-austria

arhiva.fva.gov.mkFood and Veterinary Agency, 2013 ©