• Македонски (MK)
  • Почетна
  • Храна
    • Општи барања за храна
      • Означување на храната
      • Нутритивни и здравствени тврдења
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети тврдења
        • Постапка за одобрување
      • Адитиви во производство на храна
        • Легислатива
        • Одобрени адитиви
        • Постапка за авторизација
      • НАССР
      • Материјали што доаѓаат во контакт со храната
        • Легислатива
        • Одобрени материјали
        • Изјава на усогласеност
        • Постапка за одобрување
      • Алиментарни заболувања
      • Микробиолошки критериуми
      • Лаборатории
      • Храна добиена со иновирани технологии
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
      • Храна третирана со јонизирачко зрачење
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети производи
        • Постапка за одобрување
    • Безбедност на храна од неживотинско потекло
      • Додатоци во исхраната
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Храна за посебна нутритивна употреба
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • Збогатена храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети состојки
        • Постапка за одобрување
      • ГМО храна
        • Легислатива
        • Одобрени/забранети ГМО
        • Постапка за одобрување
      • Минерална вода
        • Легислатива
        • Одобрени минерални води
        • Постапка за одобрување
      • Програма за безбедност на храната во РМ
    • Безбедност на храна од животинско потекло
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
      • Преструктуирање на објекти и оператори со храна
      • Бришење на регистрирани и одобрени објекти
      • Мониторинг програми
        • Резидуи и контаминенти
      • Контрола на трихинелоза
      • TSE/BSE
      • Упатства
      • Извоз во Руска Федерација
    • Квалитет на храна
      • Означување на храната
      • Млеко и млечни производи
      • Месо и производи од месо
      • Други производи
      • Упатства и процедури
  • Ветеринарство
    • Здравствена заштита на животни
      • Болести кај копнени животни
      • Болести кај аквакултура
      • Болести кај диви животни
      • Пријавување на болести
      • Внатрешен промет
        • Сертификати
        • Одобрени собирни центри
        • Одобрени трговци
        • Одобрени превозници
      • Лаборатории
      • Планови за итни мерки
      • Статистички податоци
    • Идентификација и регистрација
      • Систем за И&Р
      • Упатства за учесниците во системот
      • Извештаи
      • Статистички податоци
      • Регистар на учесници во системот
        • Овластени ветеринарни друштва
        • Добиточни пазари
        • Кланици
        • Овластени добавувачи на средства за идентификација
    • Благосостојба на животни
      • Фармски животни
        • Говеда
        • Свињи
        • Кокошки несилки
        • Бројлери
        • Овци и кози
        • Други фармски животни
        • Обука
      • Домашни миленици
        • Регистрирани кучиња
        • Нерегистрирани кучиња и кучиња скитници
        • Опасни кучиња
        • Прифатилишта
      • Експериментални животни
        • Одобрување и регистар на субјекти
        • Одобрување и регистар на проекти
        • Обука
        • Мислења на Комисијата за благосостојба
      • Други животни
      • Зоолошки градини
      • Превоз на животни
        • Одобрување и регистар на превозници
        • Одобрение за превозни срeдства
        • Регистар и сертификат за компетентност
        • Регистар и сертификат за возачи и надзоници на патување
      • Благосостојба за време на колење
    • Ветеринарни служби
      • Регистар на ветеринарни друштва
    • Ветеринарно медицински препарати
      • Упатства и процедури
      • Одобрување на ВМП
      • Фармаколошка внимателност
      • MRLs
      • Антимикробна резистентност
    • Контрола на салмонела
  • Храна за животни
    • Безбедност
    • Одобрување на објекти
      • Регистар на Одобрени објекти
    • Означување
    • Регистрирање на објекти
      • Регистар на Регистрирани објекти
    • Адитиви
    • Непожелни супстанции
    • Медицирана храна за животни
    • Методи за земање на мостри и анализа
  • НПЖП
    • Нуспроизводи
      • Категоризација
      • Собирање, транспорт, складирање
      • Преработка
      • Нештетно отстранување
      • Упатства за имплементација
      • Процедури
      • Одобрување на објекти
        • Регистар на Одобрени објекти
      • Регистрирање на објекти
        • Регистар на Регистрирани објекти
  • Меѓународна трговија
    • Објекти одобрени за увоз
    • Транзит
    • Забрани
    • RASFF
    • Домашни миленици
    • EXIM Упатства
    • Личен багаж
  • Меѓународна соработка
    • TAIEX
      • Најава на настани
      • Изминати настани
    • BTSF
    • EFSA
    • Други донатори
    • ИПА
      • Што е ИПА
      • ИПА Проекти во АХВ

arhiva.fva.gov.mk

  • За нас
    • Директор
    • АХВ
    • Заменик директор
    • Организациона шема
    • Годишни извештаи
    • Стратегија
    • Обуки
    • Аудит
      • Внатрешен аудит и контрола
      • Систем за внатрешен аудит
    • Прекршочна комисија
  • Прописи
  • Јавни набавки
  • Заштита на потрошувачите
    • Политики за заштита во РМ
    • Совети за потрошувачите
    • е-Билтен за потрошувачите
    • Публикации
  • Информации од јавен карактер
  • Публикации
  • Обрасци
  • Регистри
    • Храна од животинско потекло
    • Примарно производство
    • Храна за животни
    • НПЖП
    • Ветеринарно медицински преп.
    • Неживотинско потекло
    • Аквакултура
    • Лабаратории
  • Линкови
  • Видео изјави
  • Контакти
  • Најава на Настани

 

galerija-banner

 

 

Систем за внатрешен аудит

Понеделник, 19 Март 2012 16:24

 

Систем за внатрешен аудит на официјални контроли

 

 

Внатрешниот аудит на официјалните контроли во Агенцијата за храна и ветеринарство се организира за да се обезбеди дека активностите и резултатите на Организационите единици во Агенцијата за храна и ветеринарство соодветствуваат со планираните цели.

 

Внатрешниот аудит на официјалните контроли се организира да се утврди дали Секторите и Одделенијата во Агенцијата за храна и ветеринарство (Организационите единици) работат во согласност и доследно ги применуваат пропишаните законски прописи, стандардни постапки, упатства, насоки, процедури итн.

 

Внатрешниот аудит на официјалните контроли во Агенцијата за храна и ветеринарство се спроведува на систематски базиран пристап врз принципите на независност и професионалност. Истиот се извршува на начин со кој ќе се обезбеди објективност и доверливост на наодите, пришто се воспоставени следните принципи:

 

•   Етичко спроведување на внатрешниот аудит;

 •   Доверливост при прикажувањето и презентирањето на резултатите на внатрешниот аудит;

 •   Непристрасност и неутралност;

 •   Пристап базиран на докази;

 

Природата на процесот за внатрешен аудит на официјалните контроли во Агенцијата за храна и ветеринарство ќе биде базиран на 4 главни принципи:

 

  1. Систематски пристап

   2. Транспарентност

   3. Независност и

   4. Независен надзор на аудит процесот

 

Стратешки документи за Системот на внатрешен аудит на официјалните контроли во Агенцијата за храна и ветеринарство се:

 

  1. Петтогодишен план 2012-2016 год. за внатрешен аудит на вршењето на официјалните контроли со цел да се обезбеди проверка на работењето во согласност со законодавството за безбедност на храната и добиточната храна, правилата за здравствената заштита на животните и благосостојбата на животните. Во овој стратешки документ јасно се предвидени Обемот на внатрешниот аудитот, Субјект врз кој се врши внатрешен аудит и периодот на извршување на внатрешен аудит;

 

  2. Едногодишен план за 2012 година за Внатрешен аудит на официјалните контроли во Агенцијата за храна и ветеринарство. Овој стратешки документ го дополнува Петогодишниот план и во него, освен обемот и критериумите за внатрешен аудит јасно се дефинирани Субјектите (Организационите единици) во Агенцијата врз кој ќе се изврши внатрешен аудит како и месецот во годината кога ќе се изврши аудитот.

 

  3. Програма за внатрешен аудит на официјални контроли бр.1/2012.

 

Во насока на обезбедување на униформно и квалитетно извршување на Внатрешниот аудит на официјалните контроли во Агенцијата за храна и ветеринарство, Оделението за внатрешна контрола ги подготви и донесе следните документи:

 

    1. Прирачник за внатрешен аудит кој има за цел да опише како е организиран внатрешниот аудит на официјалните контроли, обемот и документирањето, квалификациите на аудиторите, нивните задачи и одговорности во Агенцијата за храна и ветеринарство и

 

  2. Процедура за внатрешен аудит која има за цел да обезбеди униформност и квалитетно постапување и извршување на Внатрешниот аудит на официјалните контроли во Агенцијата за храна и ветеринарство.

 

Внатрешниот аудит на официјалните контроли во Агенцијата за храна и ветеринарство се извршува од страна на државни службеници (внатрешни аудитори) вработени во Одделението за внатрешна контрола и 16 Овластени Државни службеници за извршување на внатрешен аудит и контрола. Контактите на аудиторите се во Регистaрот на аудитори во Агенцијата за храна и ветеринарство.

 

Редовните обуки за Државни службеници за извршување на внатрешен аудит и споделувањето на "добрите практики" претставуваат еден од основните вредности на Системот за внатрешен аудит на официјалните контроли во Ахенцијата за храна и ветеринарство.

1. Едногодишен План и едногодишна Програма за внатрешен аудит на официјални контроли за 2013 година на АХВ

2. Измени и дополнувања на едногодишниот План за внатрешен аудит на официјалните контроли за 2013 на АХВ

3. Измени и дополнувања на едногодишниата Програма за внатрешен аудит на официјалните контроли за 2013 на АХВ

 

od-niva-do-trpeza-video

е-Билтен за Потрошувачи

Микрочипирање Миленици

Отчетност за трошењата

Одобрување на превозници на животни

Овластени правни лица за обуки за безбедност на храната 

opm2

AvInf

 BANER MK

BANER AL

opm2

anketa-korisnici-ahv

vodic-mk

vodic-al

INAP

rasff-banner

dcs-banner

gmplat

macefdrr

qualily-austria

arhiva.fva.gov.mkFood and Veterinary Agency, 2013 ©